şebeş savaşı

Şebeş Savaşı

Şebeş savaşı, İletişimin, kültürler, dil, gelenekler ve aklınıza gelecek diğer bütün faktörlerle, ne kadar bağlantılı olduğunun bir örneği olması ;lider olmanın , yönetici olmanın ne büyük sorumluluk olduğunun yanında, disiplinin de önemini vurgulamak için yazıldı bu yazı.

Bir şeyler okurken, bu savaşın hikayesi tesadüfen karşıma çıktı. Çok fazla ders alınacak konu barındırıyordu. Daha detaylı okudukça yazma isteğimi de engelleyemedim. Bu arada, sayısalcı biri olarak tarih ile ilgili öyle çok detaylı da bilgim yoktur. Yalnız ders alınacak ilginç hikayeler olunca içerisinde kayboluyorum.

Şunu söyleyebilirim ki, günün birinde çok büyük bir hata yapmış olduğunuzu düşünürseniz, aklınıza bu olay gelsin. Hiç bir hatanın bu savaşta yapılandan daha büyük olduğunu düşünemiyorum

Savaşlar genellikle farklı ülkelerden veya gruplardan gelen iki karşıt güçten oluşur. Şebeş savaşı bir istisnadır: Bu ölümcül savaş, Avusturya ordusu tarafından kendisine karşı yapılmıştır.

Savaş, 1787’den 1791’e kadar süren Avusturya-Türk savaşının bir parçasıydı. Savaş, 17 Eylül 1788’de gerçekleşti. Bir ordunun kendisine nasıl saldırabileceğini daha iyi anlamak için, o ordunun yapısını bilmeniz gerekir.

Avusturya ordusu aslında Habsburg İmparatorluğu’nun ordusuydu. Bu, ordunun Avusturya, Almanya, Polonya ve Fransa gibi farklı ülkelerden askerlere sahip olmasıyla sonuçlanan geniş kapsamlı bir imparatorluktu. Farklı dil, farklı kültür, farklı anlayışlara sahip askerler ortak bir dili paylaşmadığı için bazı iletişim sorunlarına yol açtı.

Bir iletişim sorununun nelere mal olduğunun en büyük örneğini teşkil etmekteydi Şebeş Savaşı. Aynı dil ve kültürden olunsa bile ne kadar sağlıklı iletişim kurabiliyoruz ki…


Savaş sözkonusu olduğunda ,ordudaki iletişim meselesinin önemini anlatmaya gerek yok. Eylül 1788’de Avusturya, Tuna Nehri’nin kontrolü için Türkiye ile savaşıyordu. Avusturya’lı süvari askerleri, kamplarının etrafında Türk askerleri için keşif yapmak üzere 17 Eylül gecesi gönderildi.

Dışarıdayken süvarilere alkol sağlayan bir grup çingeneyle karşılaştılar. Bazı kaynaklar bunun bedava olduğunu söylerken, diğerleri alkolün askerlere satıldığını söylüyor. Askerler, bunu ertesi gün Türklere karşı yapılacak savaştan önce bir rahatlama olarak gördüler.

İçme sırasında bir noktada, bir grup piyade süvari ile karşılaştı. Piyade askerleri partiye katılmak istedi, ancak reddedildi. Bu, kavgaya dönüşen bir tartışma başlattı. Dövüş sırasında bir atış yapıldığında her şey daha da kötüye gitti.

Ateş, Karansebes kasabasında bulunan ayık Avusturyalı askerler tarafından duyuldu. Bu adamlar, ertesi gün gelecek olan Türk kuvvetlerine karşı tetikteydiler ve nehrin karşısındaki ateşin düşman olduğunu varsaydılar. Kayıtlara göre kasabadaki askerlerden biri “Türkler!” Diye bağırdı. nehrin karşısındaki askerler tarafından duyuldu.

Piyade ve süvariler kasabaya geri döndüler ama artık çok geçti. Ordu kaos ve kargaşaya yakalandı ve askerlerden bazıları savaşa hazır olmadıkları için kaçmaya çalıştı.

Kasabadaki diğerlerinin nehri geçtiklerini gören askerler, bekledikleri Türk askeri olduklarını sandılar ve sarhoş askerlere ateş ettiler. Sarhoş askerler, kasabanın Türk kuvvetleri tarafından istila edildiğine inandılar ve ateşe karşılık verdiler.

Bazı Alman subaylar, “Dur” diye bağırarak kaçanları durdurmaya çalıştı. Almanca bilmeyen askerler,Şebeş savaşı sırasında savaş çığlıkları atarken Türk olduklarını sandılar.

Alman subayların bağırışları, sarhoş askerlerin atışları ve kasabadaki genel kaos, Avusturya ordusunun kendisine ateş etmesine neden oldu. Avusturyalı bir kolordu komutanı, sarhoş askerlere topçu ateşlenmesi emrini bile verdi. Gecenin sonunda tahminen 10.000 asker ölmüştü.

Gerçek Türk kuvvetleri iki gün sonra şehre geldi. Kasabayı savunmasız buldular ve kolayca kontrol altına aldılar.

Karansebes Muharebesi bu şekilde kayıtlara geçti. Fakat gerçek olup olmadığı yönünde bazı tartışmalar var. Bu savaşın bir uydurma olduğuna inanan bazı tarihçiler var. Bu tür bir savaşın meydana gelebileceğinden emin olan ve muhtemelen gerçekleştiğinden emin olan başka tarihçiler de var.

Savaşın olmadığına inananlar, Avusturya-Türk savaşı arasındaki savaşın detaylarının 40 yıl sonra yazılmasından kaynaklı bazı hatalı bilgiler olduğunu savunmaktadır.

Bu tarihçiler, bir ordunun, Avusturyalıların iddia edildiği gibi bir şeylerin yanlış olduğunu fark etmeden kendi kendine savaşmasının mümkün olup olmadığını da sorguluyorlar.

Kendi birlikleriyle savaştıklarının farkına varmadan 10.000 adam öldürülüp yaralanabilir mi?

Şebeş savaşı, İletişimin, kültürler, dil, gelenekler ve aklınıza gelecek diğer bütün faktörlerle, ne kadar bağlantılı olduğunun bir örneği olması ;lider olmanın , yönetici olmanın ne büyük sorumluluk olduğunun yanında, disiplinin de önemini vurgulamak için yazıldı bu yazı. Bir şeyler okurken, bu savaşın hikayesi tesadüfen karşıma çıktı. Çok fazla ders alınacak konu barındırıyordu. Daha detaylı okudukça…

Şebeş savaşı, İletişimin, kültürler, dil, gelenekler ve aklınıza gelecek diğer bütün faktörlerle, ne kadar bağlantılı olduğunun bir örneği olması ;lider olmanın , yönetici olmanın ne büyük sorumluluk olduğunun yanında, disiplinin de önemini vurgulamak için yazıldı bu yazı. Bir şeyler okurken, bu savaşın hikayesi tesadüfen karşıma çıktı. Çok fazla ders alınacak konu barındırıyordu. Daha detaylı okudukça…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.